Skolebrød

Skolebröd eller skoleboller, vilket som så vill jag idag hylla den 1/4 av mig som är norsk. Självklart hyllar jag den genom bakning! Dessa härligt fluffiga, saftiga och söta bullar kräver lite jobb men det är en av mina favoriter bland sötebröd och det första jag köper de gånger jag besöker Norge. I brist på Norgebesök är det lika bra att ta saken i egna händer och baka go'bitarna själv! 


225 grader i mitten av ugnen 12-14 minuter (30+30 min jäsning)
Ger cirka 13 mellanstora bullar
Ingredienser:
Bullar
25 g jäst
75 g smör
2,5 dl mjölk
0,5 dl vit sirap
1 krm salt
1 tsk mald kardemumma
380 g vetemjöl

Vaniljkräm
1 vaniljstång
2 äggulor
3 dl mjölk
3 msk strösocker
1 msk majsstärkelse

Ägg till pensling

Glasyr
Kallt vatten
Florsocker
Kokosflingor


Gör såhär:
Bullar
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret, blanda i mjölken och värm till 37 grader.
Blanda lite av den varma degvätskan med jästen och rör tills den löst sig, häll över resten av degvätskan.
Tillsätt sirap, salt, kardemumma och det mesta av vetemjölet och arbeta degen. Addera det sista av vetemjölet och arbeta degen tills den släpper kanterna och är glansig och smidig.
Täck bunken med plastfolie och en bakduk, låt jäsa i 30 minuter.
Stjälp ut degen på mjölat bakbord, arbeta degen något och forma sedan 13 bullar. Låt jäsa 30 minuter under bakduk.
(Koka under tiden vaniljkrämen)
Platta till de jästa bullarna något, forma ett ordentligt hål (massor av vaniljkräm är att föredra!) och fyll med vaniljkräm.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda tills de fått en fin färg under samt låter ihåliga när du knackar på undersidan av dem.


Vaniljkräm
Skrapa vaniljen ur vaniljstången.
Lägg vaniljskrapet, äggulorna, mjölken, strösockret och majsstärkelsen i en tjockbottnad kastrull. Koka på medelhög värme och vispa hela tiden tills krämen tjocknar.
Höj inte värmen, låt vaniljkrämen ta sin tid så du inte riskerar att bränna den.

Glasyr
Blanda några matskedar av florsocker med några droppar kallt vatten, tillsätt endast en liten mängd vatten i taget tills du får en jämn och fin glasyr. Den ska precis rinna av skeden men inte mer, då rinner den bara av bullen och på fatet gör den ingen glad!
Häll glasyr på bullarna när de svalnat och strö över kokosflingor.
Smaklig spis!



Happy baking! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar