En riktigt härlig "extra allt" äppelpaj bjuds det på idag! Börjar med en riktig kavlad botten, ordentligt kaneliga äpplen och en göttigt knaprig topping...det är helt klart värt besväret kan jag lova. Något som också är värt besväret är att koka egen vaniljsås, ungefär tusen gånger godare med hemmagjort!
225 grader i mitten av ugnen cirka 20-25 minuter
Ingredienser:
Botten
200 g vetemjöl
30 g florsocker
1 krm vaniljpulver
125 g smör
1 ägg
Fyllning
600 g äpplen
kanel
strösocker
Topping
125 g rumsvarmt smör
125 g vetemjöl
40 g havregryn
65 g brun farin
6 g kanel
Gör såhär:
Botten
Tärna smöret och arbeta/nyp ihop med vetemjölet, florsockret och vaniljpulvret, knäck till sist ner ägget. Arbeta till degen precis går ihop. Forma en boll och plasta in, vila i kylen minst 30 minuter.
Kavla ut mellan två bakplåtspapper så att degen är tillräckligt stor för att täcka formen och kanterna.
Ta av det översta bakplåtspappret, vänd försiktigt degen över formen. Tryck ut degen i formen längst kanterna, skär bort den överflödiga degen.
Fyllning
Skala och skiva äpplena. Vänd dem i kanel och socker.
Placera äpplena ovanpå degen i pajformen.
Topping
Blanda ihop resten alla ingredienser utom smöret, jobba ner smöret till en smulig massa.
Toppa äpplena med smulet.
Ställ i mitten av ugnen och grädda till toppingen fått fin färg.
Servera ljummen med vaniljsås.
Happy baking!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar