Saffran+Rom=sant

Nu börjar det faktiskt närma sig jul (i alla fall om man som jag längtat sen september) och därför har jag idag officiellt tillåtit mig att börja med julbaket så smått. Eftersom jag är en riktig jullover när det kommer till bakandet, pyntet, pralinmakeriet, ljusen, musiken, grandoften...ja i princip allt som har med jul att göra så kommer det florera en hel del julbak på bloggen nu framöver. Hoppas ni är lika taggade som jag!
Vi mjukstartar lite med något som kan göras långt i förväg, nämligen att få ut det mesta av ditt saffran. Genom att blanda saffran med sprit och socker och låta det stå och dra (allt från en dag till flera månader) får du en mycket intensivare smak att förgylla baket med. Jag använder mörk rom då jag älskar rom, men det går lika bra med till exempel vodka, whisky eller cognac.




Ingredienser:
1 g saffran (pistiller eller malen)
30 g socker
30 g rom

Gör såhär:
Blanda saffran, socker och rom i en liten burk med lock. Sätt på locket och låt stå mörkt i rumstemperatur. När du använder det färdiga saffranet tänk på att det är starkt så tag lite i taget och smaka av, för en lussebullsdeg är det lagom med ungefär 1 msk.

Happy baking!

1 kommentar:

  1. Superbra tips, tack för det!
    Ser fram emot saffransbröd med en hint av Rom.

    SvaraRadera