När jag var liten tyckte jag INTE om att bli kladdig och höll mig ifrån kletiga saker så gott jag kunde. Idag är känslan av en ljummen, nyjäst deg mellan fingrarna något av det bästa jag vet! Degen till dessa fantastiskt luftiga och goda tekakor är sådär härligt mjuk, fluffig och lättarbetad som man kan önska sig och behöver dessutom inte arbetas i maskin.
225 grader 10 min i mitten av ugnen (jästid 30+30).
Recept för cirka tio stora kakor.
Ingredienser:
5 dl mjölk
4 dl havregryn
0,5 msk salt
1 msk ljus sirap
150 g smör
25 g jäst
2 dl rågsikt
5-6 dl vetemjöl
4 dl havregryn
0,5 msk salt
1 msk ljus sirap
150 g smör
25 g jäst
2 dl rågsikt
5-6 dl vetemjöl
Gör såhär:
Värm mjölken till 50 grader, rör ner havregrynen, saltet och sirapen och låt svälla i cirka 20 minuter. Smält smöret och rör ner det i havregrynen, smula ner jästen och blanda ordentligt. Kontrollera gärna så att blandningen inte är varmare än 37 grader innan du smular ner jästen för att inte råka döda jästen.
Häll över blandningen i en bunke, rör ner lite mjöl i taget och arbeta till en kletig deg (använd inte allt mjöl om degen känns för fast). Täck bunken med plastfolie och bakduk, låt jäsa i cirka 30 minuter.
Häll ut degen på mjölat bakbord och arbeta degen, dela den sedan i tio, eller fler, bitar. Rullar bitarna till bollar som du sedan kavlar ut till cirka 1 cm tjocklek. Nagga kakorna med en gaffel och jäs sedan kakorna under bakduk i cirka 30 minuter.
Skjuts in i ugnen i cirka 10 minuter, ut kommer luftiga och fantastiskt goda tekakor!
Häll över blandningen i en bunke, rör ner lite mjöl i taget och arbeta till en kletig deg (använd inte allt mjöl om degen känns för fast). Täck bunken med plastfolie och bakduk, låt jäsa i cirka 30 minuter.
Häll ut degen på mjölat bakbord och arbeta degen, dela den sedan i tio, eller fler, bitar. Rullar bitarna till bollar som du sedan kavlar ut till cirka 1 cm tjocklek. Nagga kakorna med en gaffel och jäs sedan kakorna under bakduk i cirka 30 minuter.
Skjuts in i ugnen i cirka 10 minuter, ut kommer luftiga och fantastiskt goda tekakor!
Happy baking!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar