Denna gång ville jag skapa en riktigt härligt, mastig, chokladig efterrätt som kan ätas som den är mer som en kaka eller stylas till en riktig findessert. Allt handlar om hur mycket du vill pilla och hur kul du tycker det är att dekorera för själva kakan är riktigt enkel att baka. Så här kommer receptet på en härlig chokladkaka med en lagom rinnig kolasås i mitten, HUR gott låter inte det!?
175 grader i mitten av ugnen 20-25 minuter
Receptet ger 6 stycken kakor
Ingredienser:
Receptet ger 6 stycken kakor
Ingredienser:
1 burk sötad kondenserad mjölk (ca 400 g)
1,5 dl vetemjöl
1,25 strösocker
1 krm bakpulver
5 msk kakao
En nypa salt
2 ägg
80 g smör
50 g mörk choklad
Chokladkolasås
4 msk av den kokade kondenserade mjölken
15 g mörk choklad
1 msk mjölk
Gör såhär:
Ta bort etiketten på burken med sötad kondenserad mjölk och koka hela burken i en kastrull utan lock i cirka två timmar, se hela tiden till att burken är täckt med vatten annars är risken att den exploderar. Låt sedan burken kallna helt (snabba eventuellt på processen genom att ställa burken under rinnande kallt vatten) innan du öppnar den och har en ljuvlig kolasås.
Blanda vetemjöl, strösocker, bakpulver, kakao och salt i en bunke. Vänd ner äggen.
Smält smöret, hacka chokladen och rör ner i det smälta smöret. Rör tills chokladsmöret är blankt och jämnt. Häll ner chokladsmöret i resten av smeten och vänd runt tills allt är blandat.
Smöra en muffinsform och pudra med kakao (smeten räckte till sex stycken i min form).
Fyll formen till hälften och tryck upp smeten runt sidorna så att du skapar en krater i mitten (se bilden ovan). Fyll håligheten med kolasås och täck sedan med ytterligare lite chokladsmet. Se dock till att formarna inte blir fyllda hela vägen upp då kakan reser sig under gräddning.
Grädda 20-25 minuter.
Låt kakorna svalna något i formen (de värsta topparna kommer att sjunka ner) och vänd sedan hela formen upp och ner på bakplåtspapper och låt svalna helt under formen.
Chokladkolasås
Om du vill ha extra gottighet toppar du dina bakelser med en mumsig chokladkolasås. Du gör den enkelt genom att värma på alla ingredienser på låg värme tills det koka ihop.
Häll på chokladkullarna medan såsen är varm.
Toppa nu med vad du vill...så som Daim, kolakakor, karamellpopcorn, havreflarn eller bär.
Happy baking!
Happy baking!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar