Luccesnurror

Julen måste innehålla saffran...massor av saffran! Och lagom till lucia är det självklart luccebullar på agendan. Denna deg fungerar lika bra att göra traditionella luccekatter på som dessa luccesnurror om man vill göra något lite annorlunda. Vad du än hittar på blir det en härligt luftig, saftig och lättarbetad deg...se bara till att inte ha i för mycket mjöl, känns degen för kladdig efter första jäsningen kan du alltid arbeta in lite extra på arbetsbänken.


225 grader i mitten av ugnen 4-7 minuter (längre för större bullar)

Ingredienser:
0,5 g saffran (gärna pistiller)
75 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
0,75 dl socker
6-7 dl vetemjöl

Till pensling och fyllning
1 ägg
30 g rumsvarmt smör
Några matskedar socker

Gör såhär:
Smält smöret tillsammans med saffranet (stöt det först om du använder pistiller) i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
Smula jästen i en bunke, häll över den varma degvätskan och rör tills all jäst löst upp sig.
Tillsätt socker och ungefär hälften av mjölet och arbeta i maskin med degkrok.
Tillsätt lite mjöl i taget tills dess att degen lossnar från kanterna, och låt maskinen jobba med degen några minuter.
Strö lite mjöl på degen, placera plastfolie över bunken och sedan en bakduk.
Låt jäsa cirka 30 minuter eller till dubbel storlek.

Degen ger även härliga luccebullar!

 Arbeta ut degen på mjölad bakbänk och kavla ut till en rektangel någon millimeter tjock.
Bred ut det rumsvarma smöret på halva långsidan av degen och strö på socker, vik sedan delen utan fyllning över delen med fyllning och platta till.
Skär en centimeter stora remsor, snurra och knyt till bullar (finns flera genomgångar för hur man gör på nätet), alternativt rulla ihop remsorna och placera i formar.
Låt bullarna jäsa under bakduk i 30 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda tills de fått fin färg både ovanpå och under.
Pensla de varma bullarna med smält smör, doppa i socker och låt svalna (om du skall frysa bullarna väntar du med detta moment tills du tinat dem och ska servera). 
Försök att inte äta för många på en gång, de är verkligen galet goda nybakade och ljumma!



Happy baking!  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar