Mjuk lingonpepparkaka

Mjuk pepparkaka är något som jag är uppväxt med och en riktig släktklassiker på fikabordet. På senare år har det dock fallit ifrån något och då kämpar jag på min sida för att ta tillbaka denna underbart goda, kryddiga, kaka. Med lite rårörda lingon i blir kakan dessutom extra saftig och de syrliga lingonen passar perfekt med alla kryddor. Mitt tips är helt enkelt att baka en mjuk lingonpepparkaka och njut den ljum med en god kopp kaffe eller varför inte ett glas mjölk...mums!


170 grader i mitten av ugnen 50-60 minuter
Receptet räcker till en form på 2,36 l

Ingredienser:
Rårörda lingon
1,5 dl frysta lingon
2,5 msk socker

Kaka
150 g smör
1 msk ingefära
1 msk kanel
0,5 msk kardemumma
1 dl mjölk
4 ägg
3,5 dl strösocker
1 dl brun farin
6,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver

Gör såhär:
Rårörda lingon
Blanda lingonen med sockret och ställ åt sidan.

Kaka
Smöra formen med smält smör, ta gärna hjälp av en pensel.
Smält smöret tillsammans med ingefära, kanel, kardemumma och mjölk i en kastrull, ställ åt sidan och låt svalna.
Vispa ägg, socker och brunt farin riktigt pösigt.
Blanda vetemjöl och bakpulver i en bunke för sig.


Vänd ner mjölet och smörblandningen växelvis i äggvispet. Vänd till sist ner de rårörda lingonen. Skeda ner smeten i formen och slå den i bordet för att undvika luftbubblor.
Grädda i mitten av ugnen 50-60 minuter eller tills kakan har en innertemperatur på 98 grader.



Happy baking!  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar