Citronkaka med lakrits

Än en gång vill jag charma lakritsälskaren...tror att jag blev lite inspirerad från Lakritsmässan som jag besökte förra helgen. Citronen i själva kakan fräschar upp och behövs för att väga upp den lite tyngre toppingen som består av en ganache smaksatt med lakrits...gottigott!


175 grader i mitten av ugnen cirka 30-35 minuter
Receptet är anpassat till en form på 20 cm

Ingredienser:
Kaka
130 g smör
70 g vit choklad
120 g vetemjöl
180 g strösocker
1 krm vaniljpulver
4g bakpulver
1 citron (ekologisk)
2 ägg

Lakritstopping
110 g grädde
130 g mörk choklad (jag använde 55 %)
2 stora msk salt lakritssirap


Gör såhär:
Kaka
Smält smöret, hacka chokladen och rör ner i smöret tills det smält.
Blanda vetemjöl, strösocker, vaniljpulver och bakpulver i en bunke. Rör ner äggen och zest från citronen. Vänd till sist ner chokladsmöret och blanda ordentligt.
Smöra och bröa en form, häll ner smeten. Grädda tills stickan nästan är torr.
Låt kakan svalna.

Lakritstopping
Hacka chokladen och lägg i en bunke (helst rostfri eller dylikt).
Värm grädden försiktigt tills det börjar bubbla.
Häll grädden över chokladen, vänta en minut och rör sedan ihop tills du får en härligt krämig, jämn och glansig ganache. Smaksätt med salt lakritssirap.
Låt ganachen svalna något tills du får en konsistens du är nöjd med, bre den över kakan. Om du vill kan du ringla över lite lakritssirap ovanpå.



Happy baking!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar