Lemoncurd har nog de flesta av oss ätit någon gång och då ofta köpt på burk. Visst är den god, men varför inte göra egen när det är busenkelt?!
När man gör curd hemma går den dessutom att variera i oändlighet och idag bjuder jag på limecurd. Detta recept ger en rätt syrlig curd, så är sur smak inget för dig är det bara att addera lite mer socker än receptet säger. Personligen tycker jag att det ofta behövs ett lite syrligare inslag för att balansera allt det söta som många bakverk består av.
Detta recept ger en liten burk (typ barnmatsburk) curd
Ingredienser:
3 lime
0,75 dl socker
25 g smör
1 msk majsstärkelse
1 ägg
1 äggula
0,75 dl socker
25 g smör
1 msk majsstärkelse
1 ägg
1 äggula
Gör såhär:
Riv skalet och pressa juicen ur två lime. Häll detta i en kastrull tillsammans med socker och smör och låt koka upp. Sila blandningen (om du inte vill ha kvar skalen för extra textur, det är en smaksak) och häll tillbaka i kastrullen.
Pressa den tredje limen och rör ut majsstärkelsen i juicen i en skål. Rör ihop ägg och äggula i en skål. Addera båda skålarna i kastrullen och sätt tillbaka den på värmen. Låt sjuda under ständig vispning på låg värme tills dess att curden blir lagom fast (den blir ännu lite fastare när den svalnat).
Jag har märkt att om blandningen blir för varm för snabbt finns en stor risk att äggen kokas och bildar små vita klumpar, som i och för sig är smaklösa men det tar bort den där sammetslena känslan man vill åt med en curd.
Häll upp curden i en glasburk med tättslutande lock och låt den svalna i kylen.
Nu kan du njuta av curden som den är på nybakade scones, eller varför inte blanda ut den med grädde och använda som fyllning i en tårta, eller som fyllning i macaroner...Den passar nog väldigt bra med choklad, kanske på en muffin, hmmm, nu kliar det i bakfingrarna igen...
Pressa den tredje limen och rör ut majsstärkelsen i juicen i en skål. Rör ihop ägg och äggula i en skål. Addera båda skålarna i kastrullen och sätt tillbaka den på värmen. Låt sjuda under ständig vispning på låg värme tills dess att curden blir lagom fast (den blir ännu lite fastare när den svalnat).
Jag har märkt att om blandningen blir för varm för snabbt finns en stor risk att äggen kokas och bildar små vita klumpar, som i och för sig är smaklösa men det tar bort den där sammetslena känslan man vill åt med en curd.
Häll upp curden i en glasburk med tättslutande lock och låt den svalna i kylen.
Nu kan du njuta av curden som den är på nybakade scones, eller varför inte blanda ut den med grädde och använda som fyllning i en tårta, eller som fyllning i macaroner...Den passar nog väldigt bra med choklad, kanske på en muffin, hmmm, nu kliar det i bakfingrarna igen...
Happy baking!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar