Kladdkaka med en touch av lakrits


Mitt grundrecept på kladdkaka är det recept som jag haft längst och som står allra först i min receptbok. Originalreceptet kommer från tidningen KP (Kamrat Posten) som vi prenumererade på när jag var liten. Efter det har jag anpassat receptet något och den fungerar nu som en bas till flera smakexperiment. Nedan får ni receptet på en lakritsvariant, som har det där lilla extra då formen bröas med lakritspulver! Lakrits och choklad är verkligen en fantastisk smakkombination i mitt tycke, hoppas ni håller med.

175 grader cirka 30 min i mitten av ugnen.
Ger fyra portionsformar eller en 24Ø springform.

Ingredienser:

100 g smör
1,5 dl vetemjöl
8 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
3 dl socker
En nypa salt
2 ägg

Smör
Ströbröd
Lakritspulver
4 st små plopp saltlakrits
(Grädde och hallon)

Gör såhär:

Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna, blanda sedan ner äggen och smöret och rör till en slät smet. Blanda ströbröd och lakritspulver till önskad styrka, smöra formarna och strö i lakritsmixen. Häll smeten i formarna och tryck ner bitar av en plopp i varje form.
Grädda cirka 30 minuter eller tills stickan kommer ur lagom kladdig.
Låt svalna något och njut som den är eller med lite vispad grädde blandat med mosade hallon.


Happy baking!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar