Mumsigt morotsbröd


Detta morotsbröd tar en liten stund att göra på grund av den långa jästiden samt baktiden, (alltså ett perfekt bak för lata söndagar) det är dock väl värt väntan! De söta morötterna samsas väldigt bra med det grövre flingsaltet. När brödet börjar bli lite stelt och tråkigt är ett hett tips att skära lite tjockare skivor som du rostar och njuter av med hallonmarmelad eller en god curd!

200 grader 40-50 min i mitten av ugnen (jästid 40+40).
Recept för två brödformar á 1,5l.

Ingredienser:

25 g jäst
5 dl ljummet vatten
200 g grovt rivna morötter (cirka 280 g orivna)
2 msk olivolja
12 dl vetemjöl special
1 msk flingsalt

1 äggula
1 msk flingsalt

Gör såhär:

Smula ned jästen i den ljumma vattnet.  Blanda morötter och olja i en bunke, rör sedan ned degvätskan. Rör ned vetemjölet och flingsaltet och arbeta till en deg på låg hastighet (den blir rätt kletig). Täck bunken med plastfolie och bakduk, jäs i 40 minuter.
Smöra och mjöla brödformen. Arbeta degen något och tryck sedan ut den i formen, jäs i ytterligare 40 minuter.
Pensla med äggula och vatten och strö på flingsalt. In i ugnen 40-50 minuter, till stickan kommer ut torr. Stjälp ut bröder ut formen när det är färdigt och låt svalna något innan du skär första skivan.


Happy baking!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar