Förbered er på ett låååångt inlägg, för här skall göras macaroner!
De små söta, men relativt invecklade godsakerna är en perfekt bakuppgift för ruggiga höstdagar som helst spenderas inomhus. För när det kommer till macarons är stress inte en bra ingrediens och noggrannhet av största vikt.
Jag har försökt mig på att baka de små liven fyra gånger hittills och de har bara blivit sådär perfekta en gång, så det är tålamod, tålamod och åter tålamod som krävs. Ett hett tips är att mäta upp alla ingredienser och läsa igenom receptet en och två gånger innan du sätter igång.
Nedan bjuder jag på det recept jag hittat och som jag är nöjd med, kom ihåg att mäta alla ingredienser noggrant då macaronsmeten är en känslig rackare.
Ingredienser:
75 g mandelmjöl
75 g florsocker
75 g socker + 25 g vatten
2 x 30 g äggvita
18 g socker
Valfri färg
Gör såhär:
Börja med att hälla upp 30 g äggvita i två skålar och ställ dem i rumstemperatur i några timmar (helst 24h) för att mogna.
Sikta mandelmjölet och florsockret, detta moment är viktigt för att få bort de större bitarna av mandel och för att undvika klumpar i smeten. Blanda de två till ett jämnt mjöl och ställ åt sidan.
Blanda 75 g socker och 25 g vatten i en tjockbottnad kastrull och koka till 118 grader. Samtidigt som sockerlaget ställs på plattan börjar du samtidigt vispa första skålen med 30 g äggvita i en rostfri bunke. Vispa äggvitan till ett fast skum, tillsätt sedan 18 g socker lite i taget och vispa på hög hastighet tills den blivit fast och glansig. (Du gör dessa moment samtidigt så att äggvitan är färdigvispad innan sockerlaget kokat klart då den kommer upp i värme snabbare än man tror).
Tillsätt nu sockerlaget till den vispade äggvitan under medelhög vispning och fortsätt vispa tills smeten är fast, glansig och har svalnat (detta tar cirka 5-10 min).
Blanda nu florsocker/mandelmjölet med den andra skålen med 30 g äggvita, tillsätt valfri färg här, och vänd (!) ihop dem tills de blandats.
Vänd nu ner den färgade massan i marängen och vänd runt till en jämn smet. För att undvika att smeten är för hård kan du testklicka ut lite smet på bakplåtspapper, det skall då rinna ut lite men inte mycket och få en jämn yta. Gör den inte det kan du vända runt ytterligare för att lösa upp smeten lite. Är smeten för lös och flyter ut för mycket går den tyvärr inte att rädda utan innebär att du vispat marängen för lite.
Fyll en spritspåse med smeten och spritsa ut små rundlar (ungefär som en 5 krona i storlek) på dubbla bakplåtspapper. Dubbla bakplåtspapper är något jag använder för att undvika den allra värsta undervärmen, jag tycker det fungerar, men det är en smaksak.
Slå plåten i bänken för att få macaronerna att sätta sig. Låt dem stå i 15-30 minuter tills en hinna bildats på dem, testa genom att lätt peta på valfri macaron, när ingen smet fastnar på fingret är de redo för ugnen.
Sätt nu in plåten i mitten av ugnen på 150 grader i 8-12 minuter. Testa om macaronerna är färdiga genom att försiktigt försöka lätta en macaron från plåten med hjälp av en stekspade i metall.
Ta ut plåten och stjälp över bakplåtspappret på ett galler, låt macaronerna svalna innan du lossar dem från bakplåtspappret.
Medan macaronerna svalnar kan du göra din fyllning (orkar du inte kan du förvara macaronerna i en plastlåda i kylen till dagen efter, alternativt i frysen för senare användning). Denna gång blev det två olika fyllningar; mintchoklad och päron med vit choklad.
Päron med vit choklad
Detta är en otroligt enkel fyllning som kan varieras i oändlighet genom att byta purésmak.
50 g vit choklad
30 g päronpuré
Smält den vita chokladen över vattenbad.
Sjud (inte koka!) purén.
Häll purén över den smälta chokladen och vänd ihop till en jämn smet.
Ställ in fyllningen i kylen och låt svalna.
Mintchoklad
Denna fyllning är baserad på en smörkräm som även den går att smaksätta med i princip vad som helst.
50 g rumsvarmt smör
0,75 dl florsocker
0,5 tsk vaniljsocker
Ca 2 msk smält mörk kvalitetschoklad 80%
Några droppar pepparmintsolja
Vispa smöret, florsockret och vaniljsockret vitt och pösigt.
Smält chokladen över vattenbad, låt den sedan svalna något så att den inte smälter smörkrämen. Tillsätt lite choklad i taget till smörkrämen och smaka av, tillsätt sedan någon droppe pepparmintsolja i taget och smaka av tills du är nöjd.
Ställ in fyllningen i kylen och låt svalna.
När macaronerna svalnat fyller du dem med hjälp av en liten spatel (eller spritspåse om du föredrar det), där du brer på fyllning på en av macaronerna och sedan sätter ihop den med en annan. För bästa smak, låt kakorna gotta till sig i kylen ett dygn.
SÅ, nu är vi färdiga! Jag tror inte att jag missat något men har du frågor så ställ dem gärna! Jag är som sagt ingen macaronexpert men övning ger färdighet och du lär dig hur de olika momenten skall "kännas" för att få ett bra resultat.
Happy baking!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar