Chokladkex med kolafyllning

I julklapp fick jag kokos socker och riktig kakao från min bror med familj. Jag har väntat på ett tillfälle att baka med det och bestämde mig för att svänga ihop en typ av chokladkex som jag fyllde med dulce de leche. Tack vare kokos sockret blev kexen inte så där fasligt söt så fyllningen kompletterade dem väl.  


175 grader i 10-12 minuter i mitten av ugnen
Ger cirka 25 dubbla kakor

Ingredienser:
50 g margarin
50 g smör
2,5 dl vetemjöl
1 dl kokos socker
3 msk kakao
0,5 tsk bakpulver
Knivsudd vaniljpulver
1 ägg

Dulce de leche/Karamelliserad mjölk
100 g Ljus choklad
Kokos


Gör såhär:
Tärna smör och margarin. Blanda alla ingredienser till en smidig deg, jag var lat och gjorde det i min bakmaskin men det går lika bra att knåda för hand.
Om du knådat degen för hand, låt den vila i kylen (alternativt frysen) så blir den lättare att baka ut.
Mjöla bakbordet ordentligt och kavla ut degen till ungefär 5 mm.
Stansa ut så många kex du vill ha, jag använde mig av en medicinkopp som är 4 cm i diameter, men det går fint att använda sig av det som finns hemma.


Grädda kexen men håll koll då de bränns lätt.
Låt kexen svalna på galler (då stelnar de till).
Bred dulce de leche på hälften av kexen och sätt ihop.
Hacka upp chokladen, smält 2/3 över vattenbad, häll ner resten och rör tills allt smält.
Doppa kexen eller ringla chokladen över dem, strö på kokos.
Låt chokladen stelna på ett bakplåtspapper i rumstemperatur eller kyl.
Efter du fyllt kexen (och chokladen stelnat) gör de bäst i att serveras relativt direkt. Ofyllda kex kan förvaras i en tät burk i skafferiet men när de fyllts behöver de stå i kylen där de tyvärr mjuknar efter ett tag.
Om du får deg över går det fint att frysa den och baka med vid ett annat tillfälle.


Hoppas du också tycker att mina små chokladkex är en god liten uppfinning!

Happy baking!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar