Idag ska jag gå igenom hur du gör din egen sugarpaste eller sockerpasta (ofta förkortat "sp").
Sp är använt lika ofta som marsipan när det kommer till att täcka tårtor och väldigt fördelaktigt att använda när du gör små dekorationer som behöver stelna. En stor fördel med sp för min del är att den är nötfri och blir så där härligt klarvit.
Det går att köpa sp från internetsidor eller butiker så som Cervera eller Panduro, men jag föredrar att göra egen. På så sätt är det väldigt enkelt att färgsätta den som du vill och du kan även smaksätta den om det är önskvärt. Den största fördelen, som med allt man gör själv, är dock att du har full koll på vad sugarpasten innehåller!
Detta recept ger cirka 500 g sugarpaste
Ingredienser:
5 g gelatinpulver
30 g kallt vatten
87 g vit sirap
8 g glykos
14 g rapsolja
400-450 g florsocker
Ev. gelefärg/pastafärg
Ev. smaksättning så som valfri essens eller pepparmintsolja
Gör såhär:
Blanda gelatinpulvret med det kalla vattnet och låt stå cirka 20 minuter. Ett tips är att blanda det i ett kärl som du kan ställa över vattenbad då detta är nästa moment och gelatinet stelnar.
Ställ gelatinet över ett vattenbad och låt det smälta, när det löst upp sig rör ner sirap och glykos. Blanda ordentligt och ta av från värmen.
Tillsätt oljan och eventuell färg och/eller smaksättning.
Häll över blandningen i en bunke och låt svalna något.
Nu är det dags att blanda ner florsockret. Detta gör du med hjälp av en elvisp eller assistent med degkrokar. Arbeta ner florsockret tills du har en jämn, kletig massa.
Det är viktigt att sp är kletig då den kommer att ligga till sig, ha hellre för lite florsocker än för mycket då det är enklare att rädda en för kletig deg än en som är för torr.
Häll upp massan på plastfolie och packa in ordentligt. Lägg den sedan i en plastpåse som du blåser ut luften ur och låt vila i rumstemperatur i minst ett dygn.
Om sp är för kletig när det kommer till att kavla ut den är det helt enkelt bara att addera lite mer florsocker. Pudra gärna silikonmattan med lite florsocker så blir det enklare att ta bort figurerna.
Det är absolut enklast att arbeta med sp på en silikonmatta med hjälp av en silikon, plast eller stenkavel.
Det går självklart bra att färga sp efter den är färdig också, tänk dock på att pastafärg (som jag använder) färgar av sig på händerna så använd gärna plasthandskar, eller plastpåsar när du färgar in sugarpasten.
När du stansat ut dina figurer behöver de torka. Vill du forma dem, t.ex. böja fjärilar eller forma blommor kan du skapa små formar av folie eller använda dig av äggkartonger. Ska dina figurer vara platta kan du torka dem på hushållspapper på en tallrik. Lägger du den direkt på tallriken kan de fastna och inte torka ordentligt.
Lycka till med din sugarpaste, nu är det bara mängden, utstansare och fantasin som sätter gränser!
Happy baking!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar