Jag är så lycklig över att ha lyckats med min surdeg och att det med detta extremt enkla recept ger ett riktigt mumsigt bröd är ju inte fy skam!
Det som är så bra med detta recept är att det kan anpassas efter smak genom att byta ut frön och torkad frukt, alternativt strunta i dem helt. Jag har hunnit baka två sorter, detta nedan och ett med linfrön och flingsalt, båda blev fantastiskt goda!
Fördelen med nattjäst bröd är att du kan få ett färskt bröd till frukost utan att behöva gå upp tidigare för att jäsa det, perfekt till lyxfrukosten.
Det som är så bra med detta recept är att det kan anpassas efter smak genom att byta ut frön och torkad frukt, alternativt strunta i dem helt. Jag har hunnit baka två sorter, detta nedan och ett med linfrön och flingsalt, båda blev fantastiskt goda!
Fördelen med nattjäst bröd är att du kan få ett färskt bröd till frukost utan att behöva gå upp tidigare för att jäsa det, perfekt till lyxfrukosten.
250 grader 10-12 min i mitten av ugnen (jästid 90min+12h).
Detta recept ger 8 frallor
Ingredienser:
3 msk vetesurdeg
2,5 dl ljummet vatten
3 g jäst
6 dl vetemjöl special
1 msk krossade linfrön eller andra frön (valbart)
1 msk torkade tranbär eller andra torkade frukter (valbart)
1 tsk salt
Gör såhär:
Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt surdegen, vetemjölet, fröna och de torkade frukterna.
Låt assistenten arbeta degen i ungefär 6 minuter. Tillsätt saltet och arbeta ungefär 4 minuter till.
Du har nu en rätt kletig deg som ska jäsa till dubbel storlek under plastfolie och/eller bakduk, detta tar cirka 1,5-2 timmar.
Baka ut degen till åtta frallor och låt jäsa i kyl (om det är mer än 12 timmar tills dess att brödet skall bakas) eller i rumstemperatur (om det är mindre än 12 timmar).
Värm ugnen till 275 grader, ställ in bröden och sänk värmen till 250 grader.
(Om du jäst bröden i kylen kan du med fördel ställa ut dem på bänken medan ugnen kommer upp i temperatur).
(Om du jäst bröden i kylen kan du med fördel ställa ut dem på bänken medan ugnen kommer upp i temperatur).
Grädda bröden i 10-12 minuter. De skall vara fint gräddade både över och under, du kan testa om bröden är färdiga genom att knacka under brödet, det skall då låta ihåligt.
Nu har du fantastiskt goda frasiga frallor med härligt ihåligt och segt innehåll!
Nu har du fantastiskt goda frasiga frallor med härligt ihåligt och segt innehåll!
Happy baking!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar