Kanelchokladbullar

Kanelbullens dag är snart här och som bakälskare och bloggare måste det ju hyllas! Jag gör det i form av dessa halvklassiska bullar som får det där lilla extra med hackad mörk choklad och farinsocker i fyllningen. Antingen kan du göra flera bullar, en butterkaka eller varför inte en krans av denna deg? Jag gjorde en butterkaka i en 24cm form och några bullar av denna deg.


225 grader...
i nedre delen av ugnen cirka 15-20 minuter (för butterkaka)
i mitten av ugnen 5-8 minuter (för bullar)

Ingredienser:
Bulldeg
70 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
0,5 dl strösocker
1 tsk kardemumma (stött eller finmalen)
1 krm salt
6-7 dl vetemjöl

1 ägg

Fyllning
55 g rumsvarmt smör
0,5 dl farinsocker
30 g mörk choklad
1 msk kanel

Glaze
6 msk florsocker
3 tsk vätska

Gör såhär:
Bulldeg
Smält smöret och häll i mjölken. Värm till 37 grader.
Smula jästen i en bunke, häll över lite av spadet rör tills jästen lösts upp, häll sedan ner resten.
Lägg till socker, kardemumma, salt och det mesta av mjölet, börja med cirka 5 dl och tillsätt sedan lite i taget. Arbeta tills du får en smidig deg som släpper kanterna. Jäs under plastfolie och bakduk cirka 30 minuter.

Blanda smöret, farinsockret och kanelen till fyllningen och ställ åt sidan. Finhacka chokladen och ställ även den åt sidan.


Stjälp ut degen på mjölat bakbord, arbeta smidig och kavla tills du får en rektangel på ungefär 25x50cm. Bred på fyllningen över hela degen och strö över den hackade chokladen. Rulla ihop degen till en rulle och skär i cirka 20 bitar.
Nu kan du antingen placera bitarna individuellt i formar eller placera cirka 12 stycken i en 24cm smord springform. Låt jäsa 20-30 minuter (det längre spannet om du gör individuella bullar).
 Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i nedre delen av ugnen 15-20 minuter för butterkaka alternativt mitten av ugnen 5-8 minuter för individuella bullar.
Lossa kanterna på formen om du gör butterkaka och låt kakan/bullarna svalna på galler.


Glaze
Blanda florsocker och vätska, lägg eventuellt till mer vätska lite i taget tills du är nöjd med konsistensen. Jag gjorde hälften av satsen med vatten och hälften med starkt kaffe. Ringa över bullarna när de svalnat helt.

Trevlig bulldag på er!


Happy baking! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar