Brytbröd med ost

Nu börjar höstmyset sätta in och jag är den som gärna äter många soppmiddagar ihopkrupen i soffan under en filt med raggsockorna på. Det perfekta komplementet till en riktigt god soppa är ett riktigt gott nybakat bröd. Varför inte ett brytbröd ni kan dela? Inte bara gott utan ser dessutom riktigt fint ut på middagsbordet!


200 grader i mitten av ugnen cirka 10-15 minuter
Receptet ger 9 bröd

Ingredienser:
50 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
1 tsk salt
2 msk sirap
0,5 dl havregryn
1,5 dl riven ost (gärna smakrikare)
2 dl rågsikt
3-4 dl vetemjöl special

1 ägg
Valfria fröer för dekoration
(t.ex. sesamfrön, solrosfrön, linfrön)


Gör såhär:
Smält smöret,tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
Smula jästen i en bunke, rör ut jästen med degvätskan.
Tillsätt salt, sirap, havregryn, ost och rågsikt och arbeta ihop till allt blandats.
Tillsätt vetemjöl tills dess att degen släpper kanterna.
Jäs under plastfolie och bakduk i 30 minuter.
Arbeta degen något på lätt mjölat bord, dela upp och rulla varje del till en boll. 
Jag fick ut nio stycken brödbullar från min deg i en storlek jag tyckte var bra.
Placera brödbullarna nära varandra antingen rakt på bakplåtspapper eller i en form.
Täck med bakduk och låt jäsa 30 minuter.
Vispa upp ägget och pensla bröden, strö eventuellt över fröer.
Grädda i mitten av ugnen 10-15 minuter.
När brödet är färdigt låter du det svalna på galler under bakduk.
Ät helst nygräddat till din favoritsoppa!



Happy baking! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar