Romkaka med choklad och apelsin

För en tid sedan fick jag en efterlängtad kakform från Nordic Ware i present. Nu har jag äntligen fått prova den och kan rekommendera den varmt, men ja jag vet det är kanske i det dyraste laget. Har du inte en så stor form som detta recept är till för är det bara att halvera för en form på ungefär 1 liter, alternativt göra muffins av den smet som blir över (då minskar du såklart gräddningstiden). Vad du än bestämmer dig för är detta en kaka som du bara måste testa, smakkombinationen både låter och är något utöver det vanliga!


170 grader i mitten av ugnen 50-60 minuter
Receptet räcker till en form på 2,36 L

Ingredienser:
Kaka
150 g smält smör, avsvalnat
4 ägg
4,5 dl strösocker
2 msk mörk rom
6,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver
1 dl mjölk
100 g mörk choklad
40 g inlagda apelsinskal

Chokladglaze
75 g mörk choklad
46 g smör

Ev. en apelsin

Gör såhär:
Kaka
Smörj och mjöla en form.
Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt romen.
Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljpulver i en bunke och vänd ner, växelvis med mjölken, i äggblandningen.
Hacka den mörka chokladen grovt.
Vänd ner smöret, chokladen och apelsinskalen i smeten och se till att allt blandas ordentligt.
Skeda i smeten i formen, fyll den till 3/4 och banka till sist formen lätt mot bordet för att eliminera eventuella luftbubblor.
Grädda kakan till du får ut en torr sticka, 50-60 minuter, alternativt tills innertemperaturen på kakan är 98 grader.
Ta ut kakan ur ugnen, låt den stå i sin form tio minuter innan du vänder upp den på ett galler. Pensla den eventuellt med lite pressad apelsinjuice. Placera formen ovanpå kakan och låt svalna helt.



Chokladglaze
Hacka chokladen och skär smöret i kuber.
Placera i en kastrull och smält på låg värme tills allt smält och gått ihop.
Låt glazen svalna till rumstemperatur.
Här krävs lite fingertoppskänsla för att veta hur länge man skall låta glazen svalna; för kort så rinner chokladen för snabbt, för länge så hinner den stelna för mycket. Testa doppa en sked och låta chokladen rinna tillbaka tills du tycker den rinner lagom snabbt.
När du är nöjd med konsistensen av glazen häll den över kakan, låt stelna i rumstemperatur och dekorera eventuellt.



Happy baking! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar