Som varje år så har jag på min lott att producera praliner, en mysig liten tradition tycker jag och väldigt gott tycker familjen. Årets favorit, i alla fall för oss lakritsfantaster, var de mörka pralinerna med saltlakritsfyllning...gott är bara förnamnet! Dessutom tänkte jag dela med mig att årets pralinlärdom; hacka chokladen med brödkniven så går det betydligt lättare och sprätter mindre.
Ingredienser:
150 g mörk choklad
100 g mörk choklad
1 dl grädde
Saltlakritssirap efter smak
(alternativt lakritspulver)
Gör såhär:
Temperera chokladen (150 g) och gjut skalen, läs gärna min pralinskola från förra året!
Medan skalen stelnar gör du lakritsfyllningen som i princip består av en chokladganache smaksatt med saltlakritssirap. Hacka chokladen, värm sedan grädden och häll över den hackade chokladen. Rör tills du får en jämn chokladsmet. Smaka sedan av med lakritssirap tills du är nöjd, jag använde cirka 2-3 matskedar.
Om du inte får tag på saltlakritssirap (finns på butiker med bra lakritsutbud eller på nätet, jag använde Salty liquorice syrup från Lakrids) bör det gå lika bra att smaksätta ganachen med till exempel lakritspulver.
Om du inte får tag på saltlakritssirap (finns på butiker med bra lakritsutbud eller på nätet, jag använde Salty liquorice syrup från Lakrids) bör det gå lika bra att smaksätta ganachen med till exempel lakritspulver.
Låt ganachen svalna något innan du fyller dina chokladskal. Fyll skalen till ungefär 2/3 och låt sedan ganachen stelna ytterligare innan du förseglar dina praliner så minskar risken att den kladdar.
Låt pralinerna stelna helt i kylen innan du trycker/slår ut dem.
Nu har du härliga lakritspraliner att gotta dig med!
Happy baking!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar