Bullar bullar bullar, världen är full av bullar! När hösten kryper sig på och man vill mysa inomhus tycker jag att en dag med bullbak passar sig alldeles utmärkt. Gör en stor omgång direkt så kan du fylla på frysen inför veckans kvällsfika. Förbered dig på att det är rätt kladdigt att baka med sylt, men åh så värt det när resultatet kommer ut ur ugnen!
225 grader i mitten av ugnen cirka 5-10 minuter
Receptet ger ungefär 20 mellanstora bullar
Ingredienser:
Deg
75 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
50 g vit sirap
En nypa salt
500 g vetemjöl
Fyllning
70 g mjukt smör
40 g strösocker
0,5 tsk vaniljpulver
Ev. någon droppe vaniljextrakt
(vill du göra egen? Recept här)
Drottningsylt
1 ägg
Brun farinsocker
Sockerlag
Strösocker
Gör såhär:
Deg
Smält smöret, häll i mjölken. Värm till 37 grader.
Smula jästen i en bunke. Rör ut den med lite av degspadet.
Häll i resten av degspadet, sirapen, saltet och hälften av mjölet.
Arbeta runt. Häll i lite mjöl i taget tills du har en fin deg som släpper kanten på bunken.
Täck med plastfolie och en bakduk och jäs 30 minuter.
Baka ut degen till en rektangel cirka 25 x 50 cm.
Blanda ihop det mjuka smöret, strösocker, vaniljpulver och vaniljextrakt till en jämn fyllning.
Bred ut fyllningen på den övre hälften av rektangeln.
Bre sedan på drottningsylt över.
Vik över den halvan som inte är täck med fyllning.
Skär i remsor och snurra bullar.
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och jäs under bakduk (ta plastfolie först om du inte orkar tvätta bort sylten från bakduken) cirka 30 minuter.
Pensla bullarna med uppvisat ägg och strö över brun farinsocker.
Grädda cirka 5-10 minuter beroende på storleken på bullarna.
Koka ihop sockerlag under tiden 50/50 socker och vatten.
När bullarna är färdiga, pensla dem med med sockerlag och strö över socker.
Ät sisådär 3-4 stycken ljumma bullar direkt!
Happy baking!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar