Nu har jag gett mig på de små underverken igen och efter andra satsen blev jag nöjd! Kontrollera så att din ugnstemperatur verkligen stämmer (med hjälp av en termometer) och se även till att du blandat mandelsmeten och marängen ordentligt så att det inte finns råa marängsträngar...Dessa två var boven i mitt drama då min första omgång bestämde sig att resa sig snett! Som redan sagts så är macarons lite knepiga men när den där perfekta plåten tas ur ugnen är alla svordomar bortglömda.
Ingredienser:
75 g mandelmjöl
75 g florsocker
75 g socker + 25 g vatten
2 x 30 g äggvita
18 g socker
Valfri pastafärg (jag blandade violett, blå och lite svart)
Blåbärscurd (alt. fast blåbärssylt/marmelad)
Gör såhär:
Blåbärscurd (alt. fast blåbärssylt/marmelad)
Gör såhär:
Börja med att mäta upp 30 g äggvita i två skålar. Om du använder äggvita från ägg (från dunk går också bra) se till att du separerar gulan från vitan mellan äggskalen och inte i händerna då det då finns risk att fett kommer med i vitan vilket gör att marängen inte blir fast nog.
Sikta mandelmjölet och florsockret, detta moment är viktigt för att få bort de större bitarna av mandel och för att undvika klumpar i smeten. Blanda de två till ett jämnt mjöl och ställ åt sidan.
Blanda 75 g socker och 25 g vatten i en tjockbottnad kastrull och koka till 118 grader. Samtidigt som sockerlaget ställs på plattan börjar du samtidigt vispa första skålen med 30 g äggvita i en rostfri bunke (för att inte riskera att något fett finns kvar kan du gnida bunken med en bit citron). Vispa äggvitan till ett fast skum, tillsätt sedan 18 g socker lite i taget och vispa på hög hastighet tills den blivit fast och glansig. (Du gör dessa moment samtidigt så att äggvitan är färdigvispad innan sockerlaget kokat klart då den kommer upp i värme snabbare än man tror).
Tillsätt nu sockerlaget till den vispade äggvitan under medelhög vispning och fortsätt vispa tills smeten är fast, glansig och har svalnat (detta tar cirka 5-10 min).
Blanda nu florsocker/mandelmjölet med den andra skålen med 30 g äggvita, tillsätt valfri färg här, och vänd (!) ihop dem tills de blandats.
Vänd nu ner den färgade massan i marängen och vänd runt till en jämn smet. För att undvika att smeten är för hård kan du testklicka ut lite smet på bakplåtspapper, det skall då rinna ut lite men inte mycket och få en jämn yta. Gör den inte det kan du vända runt ytterligare för att lösa upp smeten lite. Är smeten för lös och flyter ut för mycket går den tyvärr inte att rädda utan innebär att du vispat marängen för lite.
Fyll en spritspåse med smeten och spritsa ut små rundlar (ungefär som en 5 krona i storlek) på dubbla bakplåtspapper. Dubbla bakplåtspapper är något jag använder för att undvika den allra värsta undervärmen, jag tycker det fungerar, men det är en smaksak.
Slå plåten i bänken för att få macaronerna att sätta sig. Låt dem stå i 15-30 minuter tills en hinna bildats på dem, testa genom att lätt peta på valfri macaron, när ingen smet fastnar på fingret är de redo för ugnen.
Sätt nu in plåten i mitten av ugnen på 150 grader i 8-12 minuter. Testa om macaronerna är färdiga genom att försiktigt försöka lätta en macaron från plåten med hjälp av en stekspade i metall.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar