Imorgon är det alla hjärtans dag och även om jag inte är mycket för den dagen utan tycker att man kan fira kärleken alla andra dagar på året så kan det vara mysigt med en hemlagad efterrätt!
Idag bjuder jag därför på en variant av marängsviss med en grund av små söta marängrosor toppade av apelsincurd, vaniljgrädde och chokladkolasås...supersött och supergott i lagom portionsstorlek.
Det ser kanske ut som ett långt och komplicerat recept men alla delar är väldigt enkla och det mesta kan förberedas.
Det ser kanske ut som ett långt och komplicerat recept men alla delar är väldigt enkla och det mesta kan förberedas.
Ingredienser:
Apelsincurd
1 apelsin
0,5 dl socker
25 g smör
0,75 msk majsstärkelse
1 äggula
Marängrosor
(ger cirka 10 stycken)
(ger cirka 10 stycken)
2 äggvitor
1,5 dl socker
Chokladkolasås
0,5 dl socker
0,5 dl grädde
0,5 dl ljus sirap
1 msk kakao
Vaniljgrädde
2 dl grädde
En knivsudd vaniljpulver
Gör såhär:
Apelsincurd
Pressa juicen ur apelsinen och riv skalet från halva. Blanda 2/3 av juicen med skalet, sockret och smöret i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp.
Blanda ut majsstärkelsen i den sista juicen.
Ta av kastrullen från värmen och sänk temperaturen.
Blanda ner juicen med majsstärkelsen i samt äggulan.
Ställ tillbaka kastrullen på medelhög värme och vispa curden tills den tjocknat, det tar cirka 10-15 minuter.
Häll över den färdiga curden i en glasburk och låt svalna i kylen.
Marängrosor
Värm äggvitorna och sockret över vattenbad till 60-65 grader (tills sockerkristallerna löst upp sig). Se till att vattenbadsinsatsen inte nuddar vattnet och att det inte blir för varmt, vattnet under måste inte stormkoka då finns nämligen risken att äggvitan tillagas.
Vispa sedan massan tills dess att den svalnat och marängen formar fasta toppar, det tar ungefär 10-15 minuter.
Spritsa sedan ut marängen som rosor på ett bakplåtspapper, jag använder en tyll som heter 1M från Wilton, det finns massa instruktioner för hur man spritsar rosor på YouTube.
Grädda marängerna i mitten av ugnen på 130 grader i 35-40 minuter.
Medan marängerna svalnar gör du såsen.
Chokladkolasås
Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull och koka cirka 10 minuter.
Låt svalna något under tiden du vispar grädden som du blandar med vaniljpulvret.
Nu är det dags att sätta ihop de små skapelserna! Du brer helt enkelt på curd på marängrosorna, toppat med grädde och till sist den härliga chokladkolasåsen.
Om chokladkolasåsen hinner kallna och stelna värmer du helt enkelt upp den igen på låg värme tills dess att den har önskad konsistens.
Om chokladkolasåsen hinner kallna och stelna värmer du helt enkelt upp den igen på låg värme tills dess att den har önskad konsistens.
Happy baking!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar