Under hela min uppväxt har både jag och mina bröder varit nötallergiker vilket inneburit att vi inte kunnat äta den traditionella varianten på semla. Istället har vi ofta fyllt våra semlor med vaniljkräm. Här bjuder jag på en egen variant på nötfri semla med vanilj&kokoskräm och hallongrädde som kanske sticker lite i ögonen på traditionalisterna men som är fasiken så god ändå!
Ingredienser:
Semmelbullar
(ger cirka 7st små bullar)
12,5 g jäst (1/4 paket)
0,5 dl mjölk
0,75 dl vatten
50 g rumsvarmt smör
0,5 dl socker
0,5 krm salt
0,5 tsk mortlad kardemumma
1 ägg
0,5 tsk bakpulver
4-5 dl vetemjöl
Vanilj&kokoskräm
1,5 msk vetemjöl
2 dl mjölk
2 msk socker
1 ägg
1 äggula
1 msk vaniljsocker
2 msk riven kokos
Hallongrädde
2 dl grädde
1 dl tinade hallon
Gör såhär:
Semmelbullar
Värm vattnet och mjölken till 37 grader.
Smula jästen i en bunke och häll över vätskan, rör tills jästen löst upp sig.
Blanda i smöret, sockret, saltet, kardemumman, ägget, bakpulvret och till sist mjölet tills du fått en smidig deg. Börja med 4 dl mjöl och addera lite i taget tills du är nöjd.
Låt degen jäsa under duk i cirka 30 minuter.
Baka ut bullarna och låt dem jäsa under duk ytterligare 30-40 minuter.
Grädda bullarna i mitten av ugnen på 220 grader i 7-10 minuter.
Vanilj&kokoskräm
Vispa ut mjölet i mjölken och koka i ungefär 3 minuter (tills dess att det börjar tjockna lite).
Blanda ner ägg, äggula och socker och sjud under vispning tills krämen tjocknat.
Låt krämen kallna och tillsätt sedan vaniljsocker och kokos.
Vispa grädden och vänd ner hallonen.
Nu är det dags att sätta ihop semlan!
Börja med att skära av toppen och gröpa ur ett lagom stort hål i botten för fyllning (ju större desto mer mumsig fyllning får det ju plats). Spritsa sedan grädden på toppen och lägg på locket.
Happy baking!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar