Kardemumma och banankaka med seg kolatopping

På lördagar ska man unna sig det där lilla extra! Därför bjuder jag idag på detta härliga recept på en mjuk kardemummadoftande kaka med så där lagom seg kolatopping. Trevlig helg på er!


175 grader i nedre delen av ugnen 35-40 minuter
Lagom till en form på 1,5 l

Ingredienser:
50 g smör
1 dl mjölk
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 övermogna bananer
2,5 tsk mortlade kardemummakärnor
1 tsk vaniljsocker
Ströbröd

1 dl ljus sirap
1 dl socker
1 dl grädde
0,5 tsk vaniljsocker

Gör såhär:
Smält smöret och bland ner mjölken.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Vänd sedan ner den ljumma mjölkblandningen i äggen. Mosa bananerna och vänd ner dem.
Blanda mjölet, bakpulvret, vaniljsockret och den mortlade kardemumman i en bunke.
Vänd ner de torra ingredienserna i resten av smeten tills att du har en jämn smet.
Smöra och bröa formen och häll ner smeten.
Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter tills dess att stickan kommer ut torr.
Låt kakan svalna något i formen innan du vänder ut den på ett bakplåtspapper, rengör sedan formen och placera den över kaka tills den svalnat.


Kolasåsen gör du genom att blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull och låt koka på medelhög värme i ungefär 15-20 minuter tills den börjar mörka något. För att få rätt konsistens kan du göra kultestet (droppa lite av såsen i ett glas med kallt vatten och kunna forma en kula). Låt sedan kolan svalna något innan du häller den över kakan.
Låt kolan svalna och njut sedan av denna ljuvliga kombination!



Happy baking!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar