Jag fick lust att baka ett lite grövre och mättande bröd så jag knåpade ihop detta recept som blev riktigt bra! Med lite havssalt på toppen blir dessa brödbullar det lilla extra på frukostbordet.
225 grader i mitten av ugnen i cirka 20 minuter (jästid 30+30)
Receptet ger cirka 9 brödbullar á 130g/st
Ingredienser:
25 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
7 dl rågsikt
2 dl durumvetemjöl
1 msk krossade linfrön
0,5 msk flingsalt
1 ägg
krossade linfrön
flingsalt
Gör såhär:
Smält smöret, häll i mjölken och värm vätskan till 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och häll över vätskan, rör om tills jästen löst sig.
Arbeta ned rågsikten och durumvetemjölet och låt arbeta i ungefär 7 minuter på låg hastighet, tillsätt linfrön och flingsalt och arbeta någon minut till.
Täck bunken med plastfolie och bakduk och låt jäsa cirka 30 minuter, till dubbel storlek.
Baka sedan ut bröden, jag tyckte det var lagom med ungefär 130 gram per bröd men det är självklart en smaksak.
Låt bröden jäsa under duk ytterligare 30 minuter.
Pensla dem med uppvispat ägg och strö över linfrö och flingsalt.
In i ugnen i ungefär 20 minuter.
Mums!
SvaraRaderaGott med ett nyttigt, men lika lockande, recept.