Mangogeléknappar

I julas insåg jag hur enkelt och roligt det är att göra eget marmelad/gelégodis och nu när sommaren smyger sig på blev jag sugen på att göra en somrig variant, det resulterade i dessa mangogeléknappar!


Detta ger en liten mindre sats gelé, receptet kan med fördel dubblas
Ingredienser:
100 g mango (färsk eller fryst)
3 gelatinblad
25 g glykossirap
70 g syltsocker med pektin
En skvätt limesaft

Strösocker
Kokosflingor

Gör såhär:
Börja med att smörja en form cirka 10x12 cm (alternativt gör en egen form i folie) med olja.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten och ställ åt sidan.
Tina eventuellt fryst mango och mixa till en puré. Bland purén med glykossirapen och lite limesaft i en tjockbottnad kastrull och låt blandningen koka upp.
Rör ned syltsockret och låt sylten koka upp igen. Sänk sedan värmen så att den puttrar. Låt sylten puttra tills dess att den börjar bli fastare i konsistensen (tar cirka 10-15 minuter).
Om du är osäker på om gelén är färdigkokad kan du göra ett test genom att placera en tallrik i frysen en stund som du sedan lägger en klick av gelén på. Den stelnade gelén skall då vara fast så att den går ta bort från tallriken utan problem och håller formen.
När du är nöjd med konsistensen tar du bort kastrullen från värmen, kramar ur gelatinbladen och rör ner dem.
Häll gelén i formen och låt stelna.


Nu kan du antingen skära gelén i bitar eller stansa ut den med hjälp av små formar, jag använde en liten cirkelform denna gång.
Det är nu dags för gelén att torka och detta gör du genom att placera bitarna på en socker eller kokosbeströdd tallrik och låter dem torka över natten i rumstemperatur. Rulla sedan bitarna så att de täcks med socker/kokos på alla sidor.
Svårare är det inte att göra ditt egna godis!



Happy baking!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar