Rabarbercurd med vanilj

På min födelsedag fick jag ett härligt knippe rabarber istället för en blombukett av min kära mor, färska från hennes land. Minst lika härligt som blommor enligt mig! Så, då började jag fundera...vad ska jag hitta på med årets första rabarber. Sen slog det mig, jag har ju kokat olika curder hela vintern så varför inte fortsätta!? Och med den bakgrunden presenterar jag nu en härligt somrig rabarbercurd med vanilj! Tyvärr är färgen kanske inte den läckraste, men jag lovar att smaken är det!


Receptet ger ungefär 250 ml curd
Ingredienser:
200 g rabarber
1 dl socker
1 msk majsstärkelse
2 äggulor
50 g smör
0,5 krm vaniljpulver

Gör såhär:
Skala rabarbern och skär den i små bitar.
Låt rabarber och socker puttra i en kastrull tills dess att den är mosig. Börja på låg värme tills rabarbern börjar släppa ifrån sig vätska så sockret inte bränns, sen kan du höja till medelhög värme och koka tills rabarbern kokat sönder.
Nu har du två val; antingen mosar du helt enkelt rabarbern med baksidan av en sked och behåller den lite trådiga konsistensen eller så tar du fram stavmixern. Hur du gör är helt upp till dig, jag valde det första eftersom jag tycker om det trådiga, men jag vet att alla inte gör det.
Häll av ungefär två matskedar av den mosade rabarbern i en egen skål och blanda det med majsstärkelsen.
Blanda resten av rabarbermoset med äggulorna, smöret och vaniljpulvret, häll sist ner moset som blandats med majsstärkelse.
Ställ tillbaka kastrullen på plattan men sänk värmen. Låt curden puttra på låg värme och rör hela tiden tills dess att du är nöjd med konsistensen.
Häll upp på en ren glasburk.



Happy baking!

1 kommentar: