Hemmagjort vaniljextrakt

Vaniljextrakt är fantastiskt att ha hemma för att droppa i lite ditt och datt, men tyvärr är det rätt dyrt i butiken. Därför tänkte jag försöka mig på att göra egen, vilket är barnsligt enkelt och har du några slattar i barskåpet även billigt. Det krävs tid och lite tålamod men arbetet är minimalt. Då alkoholen försvinner när du jäser bakverk går det fint att servera till alla åldrar.


Ingredienser:
350 ml ljus alkohol utan smak, t.ex. vodka eller ljus rom
4 st vaniljstänger

Gör såhär:
Skåra vaniljstängerna och placera dem i en lagom stor burk där de täcks av alkoholen (flaskan jag använder rymmer cirka 400 ml), det går fint att böja vaniljstängerna.
Häll på spriten, stäng ordentligt och vänd.
Ställ flaskan på en mörk plats och låt dra i 2-3 månader (ja, tyvärr, det tar lite tid), vänd flaskan lite nu och då.
När den äntligen är klar är det bara att gå lös, kom dock ihåg att vaniljextraktet har en väldigt koncentrerad smak så det behövs ytterst lite.



Happy baking!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar