Ni vet när man vill bjuda på riktig go'fika med både tårta och kakor och det slutar med att gästerna tar en bit tårta och sen är mätta...inte så kul.
Därför bestämde jag mig denna gång för att baka två mindre tårtor för att mina gäster även skulle ha plats över för att smaka på det andra jag bakat. En fördel med att fylla år relativt tidigt in i jordgubbssäsongen är att alla inte redan har tröttnat på en klassisk jordgubbstårta med vaniljkräm, så det är vad jag bjuder på idag!
Ingredienser:
Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i 25-30 minuter
Tårtbotten
Tårtbotten
Lagom för 2 stycken 10 cm formar (mina har jag köpt på Lagerhaus)
117 g ägg (2 mellanstora ägg)
95 g strösocker
30 g vetemjöl
45 g potatismjöl
En knivsudd vaniljpulver
1 tsk bakpulver
Vaniljkräm
1 vaniljstång
2 äggulor
3 dl mjölk
3 msk socker
1 msk majsstärkelse
Jordgubbar
Vaniljkräm
1 vaniljstång
2 äggulor
3 dl mjölk
3 msk socker
1 msk majsstärkelse
Jordgubbar
Gör såhär:
Tårtbotten
Tårtbotten
Vispa ägg och socker ordentligt fluffigt och vitt, jag brukar låta min hushållsmaskin göra detta medan jag mäter upp resten av ingredienserna.
Blanda vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljpulver.
Vänd ner detta i äggvispet.
Klä din springform med bakplåtspapper; en rundel i botten och en krage runt väggarna som går lite över kanten ifall kakan skulle bli högre än formen.
Grädda tårtbotten 25-30 minuter. När den är färdig (när du får ut en torr sticka) tar du ut tårtbotten ur ugnen och vänder den upp och ned på ett bakplåtspapper och låter botten svalna på detta sätt. Detta är för att få en fin platt topp.
Om du skall använda tårtbotten direkt är det bara att dela och fylla. Annars slår du in den ordentligt i plastfolie, lägger i en påse och förvarar i frysen tills det är dags. Dela sedan tårtbotten när den är halvtinad, den är mer lättdelad och smular mindre då!
Vaniljkräm
Skrapa ur fröna ur vaniljstången och blanda med äggulor, mjölk, socker och majsstärkelse i en tjockbottnad kastrull.
Sjud (låt inte koka!) och rör konstant tills den tjocknat. Det kan ta en liten stund (det tog ungefär 15 minuter för mig) men stå emot att höja värmen då risken är stor att krämen bränns.
När du fått krämen så tjock du vill, låt den svalna innan du fyller tårtan.
Fyll tårtorna med mosade jordgubbar och vaniljkräm, gärna dagen innan servering så att den får stå till sig och bli härligt saftig. Dekorera tårtan samma dag med vad du tycker om. Jag spacklade båda tårtorna med grädde och toppade den ena med bär och den andra med rostade kokoschips, riktigt gott!
Om du skall använda tårtbotten direkt är det bara att dela och fylla. Annars slår du in den ordentligt i plastfolie, lägger i en påse och förvarar i frysen tills det är dags. Dela sedan tårtbotten när den är halvtinad, den är mer lättdelad och smular mindre då!
Vaniljkräm
Skrapa ur fröna ur vaniljstången och blanda med äggulor, mjölk, socker och majsstärkelse i en tjockbottnad kastrull.
Sjud (låt inte koka!) och rör konstant tills den tjocknat. Det kan ta en liten stund (det tog ungefär 15 minuter för mig) men stå emot att höja värmen då risken är stor att krämen bränns.
När du fått krämen så tjock du vill, låt den svalna innan du fyller tårtan.
Fyll tårtorna med mosade jordgubbar och vaniljkräm, gärna dagen innan servering så att den får stå till sig och bli härligt saftig. Dekorera tårtan samma dag med vad du tycker om. Jag spacklade båda tårtorna med grädde och toppade den ena med bär och den andra med rostade kokoschips, riktigt gott!
Happy baking!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar