Jag älskar cheesecake men gör det alldeles för sällan! Därför blev det till att pröva två varianter av frusen cheesecake denna gång. En är extremt snabbgjord med krossad daim, den andra är toppad med en härligt lagom syrlig rabarber- och jordgubbskompott. Med detta recept får du två mindre cheesecakes i 10 cm formar. Perfekt om man inte är så många och då frusen cheesecake håller månader i frysen så det är en efterrätt att gör lång tid i förväg och ta fram när suget faller på.
Ingredienser:
6 digestivekex
60 g smör
1 ägg
0,75 dl socker
0,5 krm vaniljpulver (alt. 1 tsk vaniljsocker)
75 g cream cheese
1 dl grädde
Daimvariant
1 tsk kakao
1 dubbeldaim á 56 g
Rabarber/jordgubbskompott
40 g rabarber
30 g jordgubbar
0,5 vaniljstång
1 msk vatten (alt. fruktjuice från frusen rabarber/jordgubb)
1 gelatinblad
Florsocker
Gör såhär:
Krossa digestivekexen till smulor och smält smöret. Dela upp digestivekrosset i två skålar, addera 1 tsk kakao i den ena skålen. Fördela det smälta smöret i de två skålarna och blanda runt. Tryck ner massan i två formar á 10 cm och ställ i kylen.
Nu delar vi upp huvudingredienserna till cheesecaken i 3 bunkar, på så sätt behöver du inte diska visparna emellan...bra va!?
Skål 1: äggvitan
Vispa äggvitan hårt så att du kan hålla skålen upp-och-ner utan att det rinner ut.
Skål 2: grädde
Vispa grädden
Skål 3: äggulan, sockret, vaniljpulvret/vaniljsockret och cream cheese
Vispa ihop äggulan, sockret och vaniljpulvret och tillsätt sedan cream cheese i skålen.
Vänd nu ner den vispade grädden i skål 2 i skål 3.
Vänd till sist försiktigt ner äggvitan från skål 1 i skål 3.
Nu är cheesecakebasen färdig. Vill du göra två av samma smak dubblar du helt enkelt receptet på twisten; daiminnehållet eller rabarber/jordgubbskompotten. Annars gör du en av varje som jag gjorde. Dela då upp cheesecakesmeten i två skålar.
Daimvariant
Den första skålen med cheesecakesmet blandar du med krossad daim, häller på botten med kakao i och ställer in i frysen. Låt stelna, tar cirka 2 timmar om du använder en liten form. Easy peasy.
Rabarber/jordgubbskompott
Denna variant kräver lite mer jobb men är galet god!
Häll i cheesecakesmeten i formen med digestivebotten och ställ in i frysen. Låt stelna, tar cirka 2 timmar.
Lägg gelatinbladet i kallt vatten.
Skrapa fröna ur vaniljstången och blanda med övriga ingredienser i en kastrull.
Låt koka tills frukten kokat sönder, mosa lite extra med baksidan av en sked om det behövs.
Ta av värmen, krama ur gelatinbladet och blanda ner i kompotten. Söta eventuellt med lite florsocker efter smak.
Låt svalna något och häll sedan över den frusna cheesecaken. Ställ tillbaka i frysen tills det är dags att servera.
Ta ut cheesecaken ur frysen 10-15 minuter innan servering. Lossa försiktigt från formen när den mjuknat lite så är risken för att den går sönder mindre. Dekorera om du känner för det och ät upp innan den smälter!
Happy baking!
Happy baking!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar