Visst är det härligt att kunna ta något så vackert och ömtåligt som fläderblommor och förvandla det till en flytande guldgruva? Det är precis vad flädersirap är; sött, lagom klibbigt och väldigt användbart. Testa till exempel på glassen eller till pannkaksfrukosten, eller varför inte ringla över jordgubbarna?
Jag ville prova två sätt att framställa flädersirap på, från blommorna och från flädersaft. Som tur är fanns båda att tillgå i mina föräldrars fantastiska trädgård (och frys).
Snabb flädersirap
Ger cirka 1 dl
Ingredienser:
3 dl koncentrerad flädersaft
1 vaniljstång
0,5 citron
Gör såhär:
Tvätta citronen ordentligt och skiva den tunt.
Skåra vaniljstången och skrapa ut lite av kärnorna.
Blanda flädersaften med vaniljstången och kärnorna samt citronskivorna i en tjockbottnad kastrull.
Låt puttra på mellanvärme tills dess att vätskan reducerats till ungefär hälften (testa konsistensen genom att hälla lite sirap på en fat som du ställer i kylen en liten stund), detta tar cirka 30 minuter.
Flädersirap från grunden
Ger cirka 3 dl
Ingredienser:
3 dl vatten
500 g socker
1 citron
7-8 knippen fläderblommor
Gör såhär:
Låt vatten och socker puttra tills dess att det tjocknar och blir simmigt, det tar cirka 15-20 minuter.
Tvätta citronen och riv skalet från hela citronen. Dela den i två; pressa juicen ur ena halvan, skär bort det vita och skiva den andra halvan.
Skaka försiktigt fläderblommorna så att eventuella småkryp försvinner.
Blanda ner citrondelarna och juicen samt fläderblommorna i sockerlaget och låt puttra några minuter.
Ta kastrullen från plattan och låt svalna.
Låt sirapen dra i kylskåpet minst över natten (min stod två dagar eftersom jag var ute och for).
Jag tycker att båda sätten att koka sirap på resulterade i riktigt god sirap. Den snabbare varianten blir dock lite mer koncentrerad och får därmed en starkare smak, hur stark beror ju dock såklart på hur stark smak saften du kokar sirapen av är. Jag föredrar nog att ha den snabbare varianten i bakverk som smaksättning och den som görs från grunden att ringla över diverse efterrätter.
Happy baking!
Happy baking!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar