Ananaskolakaka

Ni vet när man får inspiration av lite rester? Precis det var det som hände när jag slängde ihop denna kaka, dessutom fick jag ett oväntat fikabesök som fick godkänna den. Godkänd blev den..riktigt god om jag får säga det själv! Om ni inte råkar ha en färsk ananas hemma går det lika bra att köpa på burk, men skölj gärna av lite av sockerlagen så att det inte blir allt för sött.


175 grader i mitten av ugnen cirka 30 minuter
(+ cirka 10 minuter i 225 grader)
Kakan är beräknad till en form på 20 cm

Ingredienser:
75 g smör
0,5 dl mjölk
2 ägg
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Smör
Ströbröd

Topping
250 g hackad ananas
130 g dulce de leche

Ev. grädde och vaniljpulver


Gör såhär:
Smält smöret och häll i mjölken, ställ åt sidan.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker ordentligt vitt och pösigt (jag vispade nog 5 minuter).
Blanda vetemjölet med bakpulvret.
Vänd ner äggsmeten i det torra, vänd sedan ner smörblandningen och vänd runt försiktigt tills allt har blandats.
Smöra och bröa en form med löstagbar kant.
Medan kakan gräddas blandar du den hackade ananasen med dulce de leche till toppingen.
Grädda kakan i mitten/nedre mitten av ugnen tills du får en torr sticka.
Höj temperaturen på ugnen till 225 grader.
Ta ut kakan och bre på toppingen.
Ställ in i övre delen av ugnen och grädda ungefär 10 minuter, tills toppingen får lite färg.
Låt kakan svalna liten, ta ur formen och njut med en klick vispgrädde med vaniljpulver.


Happy baking! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar