Semlor med chokladkräm och apelsingrädde

Det är den där tiden på året igen...semmeltider...oooch precis som förra året twistar jag till det lite (se receptet på förra årets variant här). Jag tänkte som så att choklad är gott och kombinationen choklad och apelsin kan ju aldrig gå fel, tycker jag i alla fall, för er som inte är så förtjusta i det byt helt enkelt ut apelsinen i grädden till något annat du tycker...hallon, blåbär, kaffe, bara att köra på det du tycker är mums med kardemummabulle och chokladkräm.


225 grader i mitten av ugnen ca 7-10 minuter
(jästid 30+30)
Receptet ger 6 st mellanstor semlor

Ingredienser:
Semmelbullar
40 g smör
125 g mjölk
13 g jäst
33 g vit sirap
0,5 tsk mald kardemumma
1 tsk vaniljsocker
En nypa salt
218 g vetemjöl

Chokladkräm
100 g choklad (jag tog 50/50 mörk choklad och mjölkchoklad)
1,5 dl grädde

Apelsingrädde
2 dl grädde
1 apelsin

Gör såhär:
Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
Smula jästen och rör ut den med lite av degvätskan. 
Tillsätt resten av degvätskan, sirap, kardemumma, vaniljsocker, salt och hälften av mjölet.
Jobba ihop med degkrokar, tillsätt resten av mjölet och arbeta tills degen släpper kanterna och är smidig.
Täck bunken med plastfolie och en bakduk och låt jäsa 30 minuter.
Stjälp ut degen och forma sex bullar, lägg dem på en plåt och låt jäsa under bakduk 30 minuter.
Grädda bullarna tills de har fin färg på toppen och undersidan.
Låt semmelbullarna svalna under bakduk.


Chokladkräm
Hacka chokladen, värm grädden och häll den över chokladen. Låt den stå en minut och rör sedan tills du får en sammetslen och fin chokladkräm.
Låt krämen svalna, då blir den fastare, i kylen (eller frysen om du har bråttom). Ju längre du kyler den desto fastare blir den, men enligt mig är rinnig kräm minst lita gott som den fastare!


Apelsingrädde
Vispa grädden.
Riv ner apelsinskalet och addera 1-2 msk pressad apelsin.
Vänd ihop det.



Skär locket av semmelbullarna, gröp ut ett hål i bullen, fyll med chokladkräm, spritsa ut apelsingrädde och sätt på locket. Avsluta med att pudra lite florsocker på toppen och ta-daaa, semmeltajm!




Happy baking!  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar