Blodapelsinmarmelad med ingefära och morot

Att koka egen sylt och marmelad är både enkelt och kul, dessutom blir det ju så förbaskat gott och man kan sträcka lite extra på sig när någon utbrister "Oj vad gott!". Denna marmelad passar lika bra på morgonmackan som till ostbrickan och rödvinet, ett riktig höjdare helt enkelt.


Ingredienser:
500 g blodapelsiner
150 g morot (100 g finriven)
7 g ingefära (5 g finriven)
2,5 dl vatten
400 g strösocker
200 g brunt farin
1 krm vaniljpulver
1 tsk citronsyra

Gör såhär:
Tvätta apelsinerna noga i ljummet vatten. Klyfta dem och peta ut kärnorna (lägg dem åt sidan och spara dem).
Om du har en matberedare går det fint att lägga ner apelsinerna och köra dem till ett mos.
Är du som jag och inte äger en matberedare (varför frågar jag mig ofta) går det lika bra att finhacka apelsinerna istället, det tar lite tid men se det som en lugn stund...lite terapi liksom.
Riv moroten och ingefäran.
Placera apelsinhacket, moroten och ingefäran i en kastrull tillsammans med vattnet. Koka under locka i cirka 30 minuter tills frukten mjuknat.


Tillsätt sockret (det går även bra att bara använda endast strösocker om man vill, och vill du ha en syrligare marmelad drar du ner på sockermängden) och koka utan locka ungefär 20 minuter tills du har en konsistens du är nöjd med. Tänk på att marmeladen stelnar mer när den blir kall, du kan testa detta genom att kyla en liten klick marmelad på ett fat i kylen och se hur konsistensen blir.
När du är nöjd med konsistensen rör du ut citronsyran med lite av marmeladen och häller tillbaka det i resten, tillsätt vaniljpulvret och låt marmeladen koka någon minut.
Nu är det bara att hälla upp på glasburkar och njuta!



Happy baking!  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar