Saffranskrans med apelsin och romrussinfyllning

Lussekatter i all ära, men denna kombination med saffran, romrussin och apelsin är fantastisk. Så varför inte göra en dekorativ krans med mumsig fyllning att pryda fikabordet? Receptet nedan räcker till en krans, men dubbla gärna degen och baka några traditionella lussekatter av den andra hälften när du ändå är igång...



200 grader i nedre delen av ugnen i 15-20 min (jästid 30+30)
Ger en stor krans.

Ingredienser:

Saffransessens
0,5 g saffranspistiller
6 g socker
12 g rom

Bulldeg
75 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
0,75 g socker
6-7 dl mjöl

Fyllning
Mörk rom
0,5 dl russin
100 g rumsvarmt smör
0,5 tsk vaniljsocker
2 msk socker
En apelsin (skalet och en skvätt saft)

Dekoration
Ägg
Socker
Pärlsocker

Gör såhär:
Börja med att förbereda saffransessensen med att mortla saffranet med sockret och blanda det med romen. Låt essensen stå och dra i minst en timme men gärna över natten.
Smält smöret, häll ner mjölken och värm till 37 grader. Häll blandningen över jästen och rör tills den lösts upp. Blanda ner saffran, socker och mjöl. Arbeta i maskin till en jämn deg. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk.
Medan degen jäser häller du upp russinen i ett litet glas och fyller på med rom så att det täcker och låter dra. Gör även i ordning resten av fyllningen genom att riva apelsinskalet och blanda det med smöret, vaniljsockret, sockret och lite pressad apelsin.
Stjälp ut degen på mjölat bakbord och arbeta smidig, kavla ut degen till en rektangel, gör skåror och placera fyllningen som på bilden.



 

När du rullat ihop degen kniper du ihop ändarna så att den formar en krans och låter den jäsa på plåten under bakduk ytterligare 30 minuter.
Pensla sedan kransen med uppvispat ägg och strö över socker och pärlsocker.
Grädda i nedre delen av ugnen.
Låt kransen svalna på galler under en bakduk.


Hoppas ni haft en underbar 1:a advent!


Happy baking!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar