Till jul brukar min mamma baka (minst) sju sorters kakor, det är lite av en tradition. I år har vi dock bestämt att dela upp det, så jag kommer att ta med några klassiska och några mindre klassiska kakor på julafton.
Denna lilla kaka/minibakelse är fantastiskt god med massor av smak i varje bett och blir ett nytt inslag på Julaftons fikabord. Lingonens syrlighet bryter av bra mot de söta knäckiga kardemummasmakande korgarna doppade i choklad.
Precis som det mesta inför jul vill man ju kunna förbereda det i förväg, dessa kakor kan frysas för att sedan bara tinas och fyllas med lingongrädden när det är dags för servering!
200 grader i mitten av ugnen i cirka 10 min
Receptet ger ca 20 kakor (om man använder småbrödsformar)
Ingredienser:
70 g smör
1 dl socker
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
2 msk ljus sirap
0,25 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
100 g mörk choklad
0,5 tsk rapsolja
2,5 dl grädde
Lingon (cirka 125 g eller efter smak)
Gör såhär:
Smält smöret, rör sedan ner resten av ingredienserna till en jämn smet.
Klicka ut smeten i formarna, fyll dem ungefär till hälften och tryck ner smeten.
Grädda kakorna i cirka 10 minuter, tills de är gyllene (håll koll för de bränns lätt).
Låt dem svalna på bakplåtspapper på galler. Om formarna inte släpper kan du lägga dem upp och ner och spraya vatten på dem, vänta en stund och sedan lätt som en plätt dra av pappret.
Smält nu chokladen, tillsammans med oljan, över vattenbad och doppa kakorna till hälften i den smälta chokladen. Lägg dem upp och ned och låt chokladen stelna.
Vispa grädden och blanda lingonen med den (spara några för dekoration), krossa gärna några lingon för att färga grädden.
Spritsa lingongrädden på korgarna, servera och njut!
Happy baking!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar