Med ett juligt recept på en mjuk pepparkaka vill jag önska er alla en riktigt God Jul!
Receptet kommer från min morbrors fru och sen har jag trixat till det lite genom att grädda smeten i mindre formar och toppat dem med en apelsinglasyr, detta är självklart valbart, kakan är fantastiskt god som den är.
Ingredienser
6 dl mjöl
4 dl socker
2 tsk mald kanel
2 tsk mald ingefära
1 tsk mald nejlika
1 tsk bikarbonat
3 dl filmjölk
150 g smör
Ströbröd
Apelsinglasyr
4 dl florsocker
2 msk vatten
Rivet skal från en apelsin
En nypa kardemumma
Florsocker
Lingon/Granatäpple
Florsocker
Lingon/Granatäpple
Gör såhär:
Blanda de torra ingredienserna.
Smält smöret och tillsätt detta och filmjölken till de torra ingredienserna.
Rör ihop allt ordentligt och stjälp upp i smörad och bröad form.
Använder du mindre former får du minska tiden i ugnen, mina kakor stod ungefär 30 minuter men använd sticka och se att den blir torr.
Använder du mindre former får du minska tiden i ugnen, mina kakor stod ungefär 30 minuter men använd sticka och se att den blir torr.
Använder du silikonform, låt kakan svalna upp och ned innan du tar bort formen så minskar risken att det fastnar
Apelsinglasyr
Rör samman vatten, florsocker, apelsinskal och kardemumma till en jämn glasyr.
Häll glasyren över den kalla kakan.
Pudra på florsocker och dekorera gärna med lingon eller granatäpple för att få lite syra.
Pudra på florsocker och dekorera gärna med lingon eller granatäpple för att få lite syra.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar