Nu är det dags för lite mer julgodis och för en lakritsälskare är lakritskola ett måste! Dessa pudrade med kakao är riktiga godbitar som smälter i munnen och försvinner lika snabbt som de kokas.
Självklart går det att koka kola utan termometer och använda sig av kulprovet istället, men jag tycker att det är betydligt smidigare att använda en termometer för att få till den där perfekta kolakonsistensen.
Ingredienser:
0,75 dl krossade turkisk peppar
1 dl grädde
1 dl socker
1 dl ljus sirap
Kakao
Gör såhär:
Krossa godiset i en mortel eller i en påse med kavel. Blanda dem sedan med grädden, sockret och sirapen i en tjockbottnad kastrull. Börja med att koka ihop allt på hög värme, sänk sedan till mellanvärme och låt koka till 125 grader. För att undvika att sockret kristallisera sig rör så lite som möjligt.
Stjälp upp kolan i en smörad form (hur stor beror på hur tjocka kolor du vill ha) och låt kallna. Om kolan inte blir tillräckligt hård i rumstemperatur kan du ställa in den i kylen innan du skär upp den.
Skär upp kolan i lagom stora bitar och rulla i kakao.
Förpacka sedan individuellt i smörpapper och förvara i en tätslutande burk antingen i skafferi, kyl eller frys.
Happy baking!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar