Tre sorters praliner

Praliner är pilligt men väldigt roligt, en perfekt syssla en ledig dag så här innan jul. Se dock till att du har ordentligt med tid och slipper stressa, det blir liksom inte riktigt lika roligt då. Dessutom tar det lite tid att temperera choklad och pilla med skalgjutning, fyllning och fodring. Hoppas jag inte skrämmer er för att testa göra era egna praliner för det är inte svårt och är både gott och uppskattat!
De mörka chokladpralinerna med polkagrisfyllning som jag ger recept på nedan gör jag varje jul då de blev en riktig hit direkt och efterfrågas, speciellt av min lillebror som älskar dem. De övriga fyllningarna är nya för i år men blev enligt mig väldigt bra.



Recepten nedan ger ungefär 21-25 mindre praliner per recept.

Ingredienser:

Mörka chokladpraliner med polkagris
150 g mörk choklad

2 msk grädde
100 g vit choklad
30 g krossade polkagrisar

Mörka chokladpraliner med apelsintryffel
150 g mörk choklad

0,7 dl grädde
100 g mörk choklad
Skal från en apelsin

Ljusa chokladpraliner med pepparkakskola
150 g ljus choklad

Karamelliserad mjölk
Pepparkakskrydda


Gör såhär:
Börja med att läsa och följa instruktionerna i Lilla pralinskolan.
Följ sedan recepten nedan för den fyllning du vill göra.

Mörka chokladpraliner med polkagris
Medan skalen stelnar kan du göra fyllningen. Börja med att hetta upp grädden över vattenbad, ta sedan bort den från värmen och rör ner den vita chokladen till dess att du får en jämn fin smet. Vänd ner polkagrisarna.
Häll fyllningen i en spritspåse och låt svalna.



Mörka chokladpraliner med apelsintryffel
Medan skalen stelnar kan du göra fyllningen. Koka upp grädden i en kastrull, ta sedan av den från värmen och rör ner chokladen tills dess att du får en slät kräm. Tvätta apelsinen och riv i apelsinskalet i tryffeln.
Häll fyllningen i en spritspåse och låt svalna.



Ljusa chokladpraliner med pepparkakskola
Denna gång var jag lat och köpte färdig karamelliserad mjölk (dulche de leche), men det går självklart bra att köpa sötad kondenserad mjölk och koka egen kolakräm.
Blanda ungefär halva burken med pepparkakskrydda efter smak, börja med en liten mängd då det kan bli rätt starkt.
Dessa praliner får ett härligt sting från kryddorna.
Häll fyllningen i en spritspåse.



Happy baking!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar