Imorgon är det lucia och då är pepparkakor ett måste på fikabordet. Om du sätter degen idag är den perfekt imorgon då ni tillsammans kan baka och pynta lagom till luciafikat!
Detta recept på pepparkaksdeg har jag växt upp med, både min mamma och min farmor har alltid använt sig av det och därför tycker jag så klart att det ger de absolut godaste pepparkakorna! Receptet kommer ursprungligen från en av min pappas klasskompisars förälder som var bagare, kanske är det just därför det ger så perfekt spröda och mumsiga pepparkakor?!
200 grader i mitten av ugnen cirka 6 minuter.
Detta recept ger en STOR deg.
Ingredienser:
Pepparkaksdeg
4 dl socker
200 g smör
200 g margarin
2 dl grädde
2 dl ljus sirap
1,5 msk mald kanel
1,5 msk mald ingefära
1,5 msk malda nejlikor
1 msk bikarbonat
18 dl mjöl
Kristyr
1 äggvita
4 dl florsocker
1 tsk ättiksprit 12%
Gör såhär:
Vispa socker, smör och margarin poröst. Tillsätt sedan övriga ingredienser och arbeta i maskin till en jämn smet (om den verkar lös tillsätt inte mer mjöl, den blir fastare).
Linda in degen ordentligt i plastfolie, lägg i en plastpåse och låt vila i kylskåpet minst över natten.
Degen håller ungefär en vecka i kylskåp men går utmärkt att frysa om man inte bakar ut all deg samtidigt.
Degen håller ungefär en vecka i kylskåp men går utmärkt att frysa om man inte bakar ut all deg samtidigt.
Kristyren blandar du smidigast med hjälp av en elvisp, vispa tills du får en glansig och jämn kristyr.
Viktigt att tänka på när man kavlar ut pepparkaksdegen är att den är smulig och spricker när den är för kall och blir kletig och fastnar om den blir för varm. Börja därför med en mindre bit deg som du arbetar smidig och sedan tillsätter du kall deg varje gång du kavlar ut degen på nytt. På så sätt får du en lagom tempererad deg att arbeta med även om du kavlar och stansar former i en timme.
Sist men inte minst; när du tror att du kavlat degen tunt nog, kavla lite till.
Lycka till med ert pepparkaksbak!
Happy baking!
Happy baking!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar