Klart man ska ha en härlig tårta på påsk! Dock önskar nog de flesta sig en lite lättare variant efter all den goda påskmaten. Därför har jag komponerat ihop denna härliga tårta med de somriga smakerna jordgubb och blåbär.
Botten är gjord enligt "tre-lika" konceptet där du mäter upp antalet ägg i ett glas, fyller glas nummer två med lika mycket socker som äggen tar plats i glas ett och hälften hälften av denna mängd av mjöl och potatismjöl i glas tre. Men vill man inte mäta upp i glas mätte jag helt enkelt hur mycket av varje som krävs för just den 16 cm stora formen som jag använde.
(Ni får ursäkta kvalitén på bilderna i dagens inlägg men då jag var på annan plats fick det bli mobilbilder)
(Ni får ursäkta kvalitén på bilderna i dagens inlägg men då jag var på annan plats fick det bli mobilbilder)
Ingredienser:
Grädda i mitten av ugnen i 175 grader 25-30 minuter
Vaniljbotten
4 ägg
2,5 dl socker
1,25 dl mjöl
1,25 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver (alt. 1,5 tsk vaniljsocker)
Jordgubbsmousse
200 g jordgubbar (frysta eller färska)
(Eventuellt några färska jordgubbar, men detta är valbart)
0,75 dl socker
Skal från en halv lime
4 gelatinblad
2 dl vispgrädde
Blåbärsmousse
200 g blåbär (frysta är nästan bäst)
(Eventuellt några färska blåbär, men detta är valbart)
0,75 dl socker
4 gelatinblad
2 dl vispgrädde
Marängtäcke
4 äggvitor
3 dl socker
Gör såhär:
Vaniljbotten
Vispa ägg och socker ordentligt fluffigt och vitt, jag brukar låta min hushållsmaskin göra detta medan jag mäter upp resten av ingredienserna.
Vispa ägg och socker ordentligt fluffigt och vitt, jag brukar låta min hushållsmaskin göra detta medan jag mäter upp resten av ingredienserna.
Blanda mjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljpulver.
Vänd ner detta i äggvispet.
Klä din springform med bakplåtspapper; en rundel i botten och en krage runt väggarna som går lite över kanten ifall den skulle bli högre än formen (3-lika bottnar är kända för att bli höga och luftiga).
Grädda tårtbotten, när den är färdig (när du får ut en torr sticka) tar du ut formen och vänder den upp och ned på ett bakplåtspapper och låter botten svalna på detta sätt. Detta är för att få en fin platt topp.
När botten svalnat helt delar du den i tre delar och använder direkt, alternativt plastar in ordentligt och fryser till tillfället du skall använda den.
Mousserna
Båda mousser görs på samma sätt.
Lägg gelatinbladen i kallvatten.
Koka upp bär och socker (plus limeskalen i jordgubbsmoussens fall) i en kastrull och låt puttra någon minut. Stavmixa dem sedan till en slät puré.
Krama ur vattnet ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma purén tills dess att de löst sig helt. Låt purén svalna i kylskåp.
Vispa grädden och vänd sedan ner purén i den så att de blandas helt.
Att plasta tårtformen du bakat botten i och fylla tårtan i denna (om den är tillräckligt hög) är absolut enklast, då kan du fylla tårtan med första lagret mousse direkt och låta stelna i kylen.
Om du inte gör detta bör moussen stelna i kylen 1-2 timmar innan du fyller tårtan så att den är stelare och inte riskerar att rinna ut.
Till jordgubbsmoussen kan du om du vill först täcka tårtbotten med skivade färska jordgubbar innan du brer på moussen.
I blåbärsmoussen kan du med fördel blanda ner några färska blåbär. Att blanda i lite färska bär ger en härlig smak och extra textur.
Till jordgubbsmoussen kan du om du vill först täcka tårtbotten med skivade färska jordgubbar innan du brer på moussen.
I blåbärsmoussen kan du med fördel blanda ner några färska blåbär. Att blanda i lite färska bär ger en härlig smak och extra textur.
Marängtäcke
Blanda ingredienserna och värm över vattenbad under konstant vispning.
Värm till 60-65 grader, då sockerkristallerna löst sig.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar