Nu ska ni få en genomgång för hur du gör härligt len, mumsig och väldigt användbar marängsmörkräm. Den skiljer sig från vanlig smörkräm i det att den är baserad på en maräng vilket jag tycker tar bort mycket av smörsmaken men behåller de goda egenskaper som smöret har. Något av det, enligt mig, bästa med denna marängsmörkräm är att den håller formen väldigt bra (då smöret stelnar i kyla). Detta gör att den lämpar sig lika bra som topping på cupcakes som till spackling av tårta. Dessutom kan du smaksätta din marängsmörkräm som du vill.
Receptet och tillvägagångssättet har jag fått från den fantastiska heavenlycupcake.se.
Receptet nedan är lagom för att täcka en tårta på 20cm
Ingredienser:
4 äggvitor
2,25 dl socker
250 g smör
2 tsk vaniljsocker
Gör såhär:
Tärna smöret och ställ åt sidan för att bli rumsvarmt (du kan med fördel göra detta tidigare på dagen, speciellt den tiden på året när det är svalare).
Blanda äggvitor och socker och värm över vattenbad. Vispa hela tiden och värm marängen till 60 grader.
Häll över blandningen i en rostfri bunke och vispa på medelhög hastighet tills dess att marängen håller formen och bildar toppar, tar cirka 10 minuter (marängen är nu ungefär fingervarm om du känner utanpå bunken).
Sänk farten till låg och börja nu addera det tärnade smöret en tärning i taget. Vänta tills smörtärningen innan är helt inkorporerad i marängen innan du tar nästa (jag brukar räkna till 10 mellan tärningarna).
När allt smör är nedvispat kan marängsmörkrämen se grynig ut, låt den då stå på någon minut på låg(!) hastighet så brukar den gå ihop.
Addera nu vaniljsockret och eventuell smaksättning (se till att smaksättningen också är rumstempererad).
Tips:
Om smörkrämen inte går ihop och blir fluffig har oftast en av de följande hänt; smöret har varit för varmt eller för kallt.
Har det varit för varmt blir marängsmörkrämen för rinnig, ställ då in den i kylskåpet cirka 15 minuter och vispa sedan upp igen på låg hastighet.
Har smöret varit för kallt får marängsmörkrämen små klumpar/prickar i sig och blir inte så där härligt len och slät som vi vill ha den. Värm då lite av krämen (kanske 0,5 dl eller så) i mikro tills dess att den blir varm och vispa ner i resten av marängsmörkrämen. Det varma skall då smälta det smör som innan varit för kallt.
Du kan behöva göra dessa steg både en och två gånger men allt som oftast brukar det lösa sig, ha tålamod och låt vispen stå kvar på låg hastighet är mina hetaste tips. Ju fler gånger du gör marängsmörkräm desto bättre känsla få du för hur den ska kännas.
Lycka till, kan nästan lova att detta kommer bli en ny favorit på både tårta och cupcake.
Happy baking!
Happy baking!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar