Jordgubbspraliner

Jag har länge klurat på att skapa en sommarpralin, en chokladbit att avnjuta till kaffet ute i solen eller något som får en att känna smaken av sommar en kulen höstkväll under filten i soffan. Oavsett när dessa praliner avnjuts så kan jag lova att de är värda ett försök!
Frystorkade jordgubbar kan du hitta hälsokostbutik, i välsorterade matbutiker eller andra affärer (t.ex. Lagerhaus).


Ingredienser:
35 g vit choklad
150 g mörk choklad
4 g frystorkade jordgubbar
Ev. röd pastafärg

Gör såhär:
Receptet gav mig 9 st stora(!) praliner, men hur många du får ut beror självklart på vilken typ av form du använder.
Om du vill göra mönster på dina praliner gör följande; 
hacka den vita chokladen, smält 2/3 över vattenbad, när det smält rör ner resterande choklad.
När det kommer till vit choklad är det extra noga med värmen, var noga med att insatsen du smälter chokladen i inte nuddar vattnet i kastrullen under. Låt smältningen ta lite extra tid, risken att vit choklad inte riktigt smälter som man vill är större än när man handskas med mörk choklad.
Låt den vita chokladen svalna lite och rör eventuellt ner lite röd pastafärg. Enklast är nu att hälla chokladen i en sprits eller strut av bakplåtspapper för att sedan spritsa mönster i botten av dina pralinformar. Låt stelna i kylen (tar cirka 15 minuter).


Hacka nu upp den mörka chokladen. Nu kan du om du vill temperera din choklad, detta är självklart valbart men ger praliner med sådan där härlig glans och minskar risken att de smälter mellan fingrarna. Om du vill temperera din choklad följ stegen i Lilla pralinskolan. Vill du inte temperera din choklad smälter du 2/3 av chokladen över vattenbad, ta sedan av värmen och rör i den kvarvarande chokladen.
Vänd till sist ner de frystorkade jordgubbarna i chokladen och portionera ut i dina pralinformar och låt stelna i rumstemperatur (om du har tid) eller kylskåp (om du har bråttom).


Det kanske låter knepigt men praliner är värt lite arbete och är egentligen inte särskilt svårt. När de stelnat har du små välsmakande juveler att njuta själv eller ge bort i uppskattad present.



Happy baking! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar